Tips

Pedicure Tips

Heeft u regelmatig last van van uw voeten in de vorm blaren, eczeem of andere pijntjes?  Wat kunt u doen tegen deze voetklachten? Ofwilt u graag weten wat uzelf kunt doen om uw voeten te verzorgen? Zuiver Voeten wilt u graag helpen met een aantal tips. Door deze veelgestelde vragen en antwoorden hopen we dat uw voetklachten binnen afzienbare tijd verdwijnen.

Hoe moet ik mijn teennagels knippen?

Je kunt je nagels het beste knippen met een daarvoor bestemd schaartje. Zorg ervoor dat je ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen.

Ik heb een blaar, en nu?

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaasje, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft.

Eventueel het losse stukje huid kun je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Om infecties te voorkomen kun je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Plak de blaar strak af met een pleister het liefst een blaarpleister. Meestal kunt je dan gewoon weer verder lopen.

Wat kan ik doen tegen blaren?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen kun je blaarvorming voorkomen:

 • Besteed veel aandacht aan het kopen van goede passende schoenen. Laat altijd de maat nemen als je staat.
 • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
 • Draag altijd sokken of kousen zodat de voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
 • Houd je voeten droog.

Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging, wat nu?

Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzingen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:

 • Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.
 • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
 • Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
 • Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen.
 • Draag schoenen die ventileren.
 • Gebruik zo nodig een schimmeldodende voetcrème.

Kloven voorkomen?

Waar de huid minder elastisch is, kunnen kloven ontstaan. Ze komen vooral voor in de eeltranden op de hak, waar de huid extra droog is.
Je kunt zelf iets doen om kloven te voorkomen:

 • één keer per week vijlen
 • iedere avond de voeten insmeren met vochtregulerende crème

Draag goed passende schoenen!

Goede passende schoenen zijn een weldaad voor je voeten. Volgens onderzoek kun je het beste in de namiddag schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen de voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkom je dat de nieuwe schoenen gaan knellen en voorkom je voetproblemen. Let bij de aanschaf ook op de breedte van de schoenen.